Evianna Sipilä
Nudie Jeans – oikealla polulla.
Vaatekaappini sisällöstä voi päätellä ainakin sen, että farkut ovatkin yksi suosikki alaosa pukeutumisessani. Farkkujen valinnassa kaksi brändiä ovat nousseet minulle ylitse muiden. Toinen brändi on brändäyksen maineikas edelläkävijä Levi's ja toinen Ruotsissa perustettu Nudie Jeans.

Nudie Jeans perustettiin 2000-luvun alussa samoihin aikoihin, kun pikamuoti teki nousuaan valtavirran suosioon. Luonnollisesti tuolloin vastuullisen muodin liikehdintä oli vielä pientä, kunnes vuonna 2013 Rana Plazan tehtaan tapahtumissa yli tuhannen työntekijän menehtymisen seurauksena vastuullisen muodin sanoma alkoi saamaan ääntään kuuluviin. Muodin vastuullisuusaallon mukana myös luomupuuvillasta farkkujaan valmistanut Nudie Jeans sai luultavasti vahvistusta liiketoimintansa kasvulle ja erottui ainakin hetken sinisillä merillä farkkujen kierrätys- ja korjauspalveluidensa ansiosta. Nudie on toiminut alusta saakka esimerkkinä tuotantoketjun läpinäkyvyydessä vaatealalla.
Mielestäni Nudien muotoilustrategian ja brändin näkökulmista sitä voidaan pitää erinomaisena esimerkkinä onnistuneesta konseptista, joka toimii yhtenä brändin merkittävimpiänä kilpailuetuna. Nudie on samaan aikaan katu-uskottava ja luotettava vastuullisten farkkujen tarjoaja. Brändi on luonut kuluttajaheimolleen farkkuihin pukeutumisesta rennon ja vastuullisen elämäntavan. Silmiinpistävän viimeistellyn Nudien konseptista tekee se, että se ratkaisee myös pukeutujan arkisia ongelmia kuten vaatteiden käyttämistä puhki ja käyttökelpoisen vaatemateriaalin kierrättämisen.
Vaatteisiin pukeutuminen on ihmisen perustarve tehdä olonsa mukavaksi ja keskeinen tapa ilmaista itseään. Koska vaatteet ovat luonteeltaan fyysisiä ja kulutettavia tuotteita, mutta joiden elinkaareen ostaja voi vaikuttaa itse, asiakasta helpottaakseen palveluun voidaan sisällyttää lisäominaisuuksia kuten korjausta. Farkkujen omistamiseen voidaan luetella useita ongelmia, joita palveluntarjoajan voisi lähteä taklaamaan tehdäkseen asiakkaansa elämästä helpompaa.
Palvelukertomus
Nudie on ratkaissut farkkujen puhkikäytön ongelman tarjoamalla asiakkailleen ilmaisen farkkujen korjauksen joko paikan päällä tai lähettämällä korjaukseen tarvittavat välineet postissa. Kohtasin itse hiljattain edellä mainitun farkkujen repeämisen tragedian, jolloin saatoin kääntyä uskollisen ystäväni Nudien puoleen, joka lähetti minulle lohdutuksena Repair Kitin. Lopullinen asiakaskokemus Nudiesta on summa näistä kaikista saamistani kokemuksista yrityksen kanssa, jotka erottuvat hyvin tarkastelemalla palvelupolun eri vaiheita, jotka esittelen seuraavaksi.
1. Kun huomasin farkkujeni revenneen ensimmäinen tunteeni oli pettymys, jossa oli mukana myös hivenen huvittuneisuutta. Farkkuni nimittäin repesivät tilanteessa, joka teki tästä haaverista koomisen. Käsiteltyäni edellä kuvatun tunnemyräkän aloin laskelmoida sekä rahallisia että ajallisia resurssejani uusien, yhtä hyvien farkkujen ostoon.

2. Koska edellisten Nudie-farkkujeni käyttö oli saanut aikaan positiivisen kokemuksen, lähdin ratkaisemaan ongelmaa hankkimalla uudet farkut samalta brändiltä. Vasta hakeuduttuani Nudien nettisivuille aloin pitää rikkimenneiden housujeni paikkaamista varteenotettavana vaihtoehtona uusien oston sijaan. Paikkaaminen ratkaisisi haasteen hyvien farkkujen löytämisestä ja keventäisi ekologista omatuntoani muutoin käyttökelpoisen materiaalin hävittämisestä.

Kuvakaappaus: nudiejeans.com
3. Nettisivujen kuvat ja muu visualisointi saivat Nudien korjauspalvelun käytön vaikuttamaan melko yksinkertaiselta ja vaivattomalta. Lisäksi paikatut farkut näyttivät jopa trendikkäiltä asiakkaiden kuvissa, joita Nudie jakoi nettisivuillaan.

Kuvakaappaus: nudiejeans.com
4. Täytin Repair Kitin tilauslomakkeen, joka tuntui yksinkertaiselta. Toki se vaati minua liittämään mukaan myös kuvan rikkimenneistä housuista. Kuvaaminen ei ollut iso vaiva, mutta luullakseni osa asiakkaista saattaisi kääntyä jo tässä vaiheessa farkkujen kierrätyksen puoleen ihan vaan, koska meitä ihmisiä rupeaa laiskottaa niin herkästi.

5. Kun Repair Kit odotti minua eteiseni matolla, olin kieltämättä innoissani. Innostus sai jatkoa, kun avasin Repair Kitin ja tutustuin sen sisältämiin välineisiin. Kiinnitin esimerkiksi huomiota paketin mukana tulleisiin Nudien logolla varustettuihin ompelukoneen puoliin. Minulle metalliset puolat vahvistivat laatumielikuvaa Nudien brändistä.

6. Ohjeiden tarkastelu meni myös plussan puolelle, sillä haitarimaisesti jaoiteltu esite oli hyvin jäsennelty ja myös ohjeiden kuvat olivat selkeät ja visuaaliset.

8. Palvelun viimeiseen vaiheeseen osallistuisin itse omalla paikkaustyölläni, joka näytti aiheuttavan mielessäni eniten negaatiota. Paikkaamisesta syntyi velvollisuus ja inhimillinenkin laskelmointi, kun näköpiirissä ollut odotettavissa uutuuden tuomia kicksejä (ollakseni täysin rehellinen). Tätä en kuitenkaan koe palveluntarjoajan ongelmaksi, vaan ongelma on pohjimmiltaan omassa henkilökohtaisessa viitseliäisyydessäni.

Brändi, joka tarjoaa asenteen korjausta
Mielestäni Nudien korjauspalvelu lisää kokemusta yrityksen uskollisuudesta ja asiakaslähtöisestä ajattelusta. Lisäksi vaatteiden käyttöiän pidentämisessä korjaamisen kautta on aistittavissa tulevaisuutta. Palvelupolusta voidaan myös nostaa esille Nudien brändiarvon muodostumisen elementit, joita ovat (1) Nudien tuottama mielikuva vastuullisuudesta, (2) uskollisuudesta helpottaa asiakkaidensa elämää sekä (3) koettu laatu joka syntyy, kun pienetkin yksityiskohdat tuntuvat loppuun asti hiotuilta. Kiteytyksenä Repair Kit toimii erinomaisena toimenpiteenä vahvistaa Nudien brändiä.
Mielestäni on silti rehellistä pohtia onko vaatteiden korjaaminen nykyihmiseltä liikaa vaadittu? Palkitsevatko näin yksinkertaiset asiat kuten vaatteiden paikkaaminen nykyihmistä enää riittävästi? Ja jos näin on, miten brändit voisivat silloin toimia?
Kuten jo edellä mainitsin en väitä etteikö Nudien tarjoama lisäpalvelu (ja vieläpä ilmainen!) olisi jo itsessään loistavaa brändityöskentelyä. Jos kuitenkin ajatellaan kestävää tulevaisuutta, haluaisin pystyä näkemään, millaisiin korjaaviin konsepteihin me kuluttajat voisimme vielä investoida varojamme. Mielestäni yksi tärkeimmistä kysymyksistä tämänhetkisessä bisneksessä on se, mitä keksitään taloudelle, jos kuluttamisessa on pelkkiä häviäjiä. Itse farkusta ydintuotteena olisi tylsä luopua, mutta jos ostamalla farkut tulisi ostaneeksi samalla myös maailmankorjausta siinä voisi olla järkeä (ja optimismia). Ehkä tulevaisuudessa brändien tavoite voisi kuulua jotenkin näin:
Brändi opettaa kuluttajaa tiedostavammaksi ja muovaa hänestä parempaa ihmistä.
...Ja tarjoaa siihen konkreettisen ratkaisun.
Lähteet: nudiejeans.com